Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Beogradu obilježena godišnjica strijeljanja Draže Mihailovića

parastos-cetnici-draza1
FOTO Mondo.rs

Predstavnici Srpskog pokreta obnove (SPO) i Asocijacije za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta položili su danas vijence na Adi Ciganliji, kod drvenog križa postavljenog na mjestu na kojem je prije 70 godina strijeljan četnički general Dragoljub Draža Mihailović, prethodno osuđen za ratne zločine i saradnju s nacistima tokom Drugog Svjetskog rata.

U ime SPO vijenac je položio direktor Stranke Aleksandar Cvetković, a u ime Asocijacije to je učinio predsjednik Aleksandar Čotrić, zastupnik u srbijanskom parlamentu.

Čotrić je govorio o ulozi Mihajlovića u Drugom svjetskom ratu, navodeći “da je odbio kapitulaciju i da je poveo organizirani gerilski otpor protiv nacizma”, prenio je Tanjug priopćenje SPO-a.

Od Skupština Srbije Čotrić je zatražio usvajanje deklaracije o osudi zločina komunističkog totalitarnog režima, a ponovio je i zahtjev da se 17. juli, dan kada je strijaljan general Mihailović, proglasi Danom sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Čotrić je predložio i da se pripadnicima Ravnogorskog pokreta u Beogradu podigne spomen-obilježje, a da se kuća u kojoj je živio Mihailović pretvori u spomen-muzej.

biljana plavsic parastos mihailovicu

Nešto ranije poštovaoci Draže Mihailovića okupili su se danas u beogradskoj crkvi Svetog Save na Vračaru, da odaju poštu vođi prvog gerilskog antifašističkog pokreta u Evropi. Među okupljenim bila je Biljana Plavšić bivša predsjednica Republike Srpske, koju je Haški tribunal osudio za ratni zločin.