Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U bombardiranju bolnice u Afganistanu tri osobe poginule

bolnica napad

Bolnica Liječnika bez granica (MSF) u Kunduzu, afganistanskom gradu koji je vojska ove sedmice preotela talibanima, “jako je oštećena” u noćnom bombardiranju u kojem je ubijeno troje zaposlenih, a za napad su najvjerojatnije odgovorne američke snage, prenose agencije.

Američke snage izvele su zračni napad u gradu, potvrdio je glasnogovornik NATO-a Brian Tribus u subotu, dodavši da su ciljane “osobe koje su prijetile koalicijskim snagama”.

“Zračni napad je možda rezultirao kolateralnom štetom na obližnjoj medicinskoj ustanovi. Istraga je u tijeku”, rekao je Tribus.

Tri osobe su poginule, a više od 30 članova osoblja smatra se nestalima nakon tog udara, ističu Liječnici bez granica u subotu.

U trenutku bombardiranja 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Afganistanaca i stranaca, nalazilo se u toj bolnici, a odjel za traumatologiju potpuno je uništen u napadu.

MSF je objavio da je bolnica tokom zračnog napada pogođena nekoliko puta. “Šokirani smo napadom, ubijanjem našeg osoblja i pacijenata, te udarcem koji je ovim napadom pretrpio medicinski sistem u Kunduzu”, rekao je dužnosnik MSF-a Bart Janssens.

Glasnogovornik talibana Zabihula Mujahid rekao je da su američke snage ciljale bolnicu, te usmrtile liječnike, medicinske sestre i pacijente. Nijedan talibanski borac nije se nalazio u ustanovi, dodao je.

Američke snage izvele su u proteklih nekoliko dana niz zračnih napada u Kunduzu kako bi pomogle vladinim snagama da pod svoju kontrolu vrate taj strateški važan grad koji su talibani osvojili prošle sedmice.