pandemija

U Brazilu i Meksiku stotine novih smrtnih slučajeva, u Australiji oboren dnevni rekorod

brazil koronavirus

U Brazilu u posljednja 24 sata preminulo 555 ljudi, a u Meksiku 306

U Brazilu i Meksiku u posljednja 24 sata preminulo je stotine ljudi od posljedica zaraze novim koronavirusom, objavile su vlasti u ponedjeljak, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Brazilu, drugoj najpogođenijoj zemlji nakon Sjedinjenih Američkih Država, od nedjelje je od COVID-19 preminulo 555 ljudi, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na 87.004, saopšteno je u ponedjeljak iz Ministarstvo zdravstva.

Broj zaraženih i dalje raste u najvećoj državi Južne Amerike, a prethodnog dana registrovano je 24.578 novih slučajeva. Iz ministarstva navode da je ukupan broj oboljelih od COVID-19 prešao 2,4 miliona, a oporavilo se preko 1,6 miliona ljudi.

U Meksiku je 306 pacijenata preminulo od komplikacija povezanih s koronavirusom u protekla 24 sata, čim je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 43.680.

U Meksiku je potvrđeno ukupno 5.480 novooboljelih od COVID-19, pa ukupan broj sada iznosi 390.516. Oporavilo se 251.505 ljudi.

U posljednja 24 sata u Australiji je zabilježeno 549 slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj zaraženih u toj zemlji od izbijanja pandemije.

Od tog broja u saveznoj državi Victoria registrovana su 532 slučaja i u Novom Južnom Velsu 17.

Prethodno je najveći dnevni broj slučajeva zaraze u toj zemlji zabilježen prošle sedmice, kada je virus registrovan kod 502 osobe.

U Australiji je dosad zabilježeno 14.935 slučajeva zaraze, uključujući 161 smrtni slučaj i 9.170 oporavljenih pacijenata.

Daniel Andrews, premijer Victorije, u obraćanju novinarima kazao je da je u toj saveznoj državi posljednjih sedmica zabilježen značajan porast slučajeva zaraze.

Upozorio je da bi u narednim danima moglo doći do još većeg porasta broja umrlih od posljedica zaraze virusom ukoliko građani ne budu poštovali mjere i preporuke nadležnih, te je pozvao sugrađane da ostanu u svojim domovima.

U saveznoj državi Victoriji zabranjen je izlazak vani osim iz opravdanih razloga, a u tom slučaju građani moraju nositi zaštitne maske.

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda saopćilo je da u toj zemlji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom te da trenutno u zemlji postoji 21 aktivni slučaj.

Svi aktivni slučajevi nalaze se u karantini u hotelima, dok u bolnicama nema nijednog pacijenata oboljelog od COVID-19.

Vlasti Novog Zelanda, gdje su od posljedica zaraze koronavirusom dosad preminule 22 osobe, strogim i pravovremenim mjerama uspjeli su zaustaviti širenje virusa.