Globus

koronavirus

U Crnoj Gori oboren rekord u broju novozaraženih, uvedene restriktivne mjere

04/11/2020

Nove mjere, kako je priopćeno, vrijedit će najmanje 14 dana

Crnogorske zdravstvene vlasti registrirale su u srijedu 874 novozaražena koronavirusom, čime je nastavljen niz svakodnevnog obaranja rekorda u broju zaraženih na dnevnom nivou, zbog čega su uvedene restriktivne mjere u Podgorici i još nekoliko crnogorskih gradova.

Kako je priopćio crnogorski Institut za javno zdravlje, u posljednja 24 sata analizirana su 2004 uzorka od kojih je 874 bilo pozitivno na kronavirus.

„Broj oboljelih trenutno iznosi 5638, što je 895 na 100 hiljada stanovnika“, priopćeno je iz instituta. Kao i prethodnih dana, čak polovina pozitivnih je iz Podgorice, prenosi Hina.

Nagli rast broja oboljelih posljedica je, kako tvrde epidemilozi, nepoštovanja epidemioloških mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, prije svega na pogrebu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija kojemu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, Institut za javno zdravlje odlučio je uvesti strože epidemiološke mjere u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, koje će se početi primjenjivati u petak u ponoć.

U te četiri općine se zatvaraju škole i ugostiteljski objekti, a zabranjena su i okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Ove mjere, kako je priopćeno, vrijedit će najmanje 14 dana.

Ovakve mjere dale su u septembru i oktobru rezultate u nekoliko crnogorskih gradova u kojima je nakon političkih skupova održanih u vrijeme parlamentarnih izbora, broj oboljelih naglo rastao, tako da epidemiolozi isto očekuju i u Podgorici, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.