Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bill Stepien najavio

Izborni štab Donalda Trumpa će tražiti ponovno brojanje glasova u državi Wisconsin

trump

Bill Stepien, Trumpov savjetnik za predizbornu kampanju, istakao je kako su ”zabilježili određene neregularnosti u državi Wisconsin koja broji 10 elektorskih glasova”

Izborni štab američkog predsjednika Donalda Trumpa objavio je da će tražiti ponovno brojanje glasova u državi Wisconsin, pozivajući se na “izvještaje o nepravilnostima” u nekoliko okruga, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema rezultatima izlaznih anketa, demokratski kandidat Joe Biden preuzeo je vodstvo protiv Trumpa, sakupivši 1.630.396 glasova ili 49,6 posto, a republikanski kandidat je osvojio 1.609.879 glasova ili 48,9 posto.

“Uprkos smiješnim javnim anketama koje se koriste kao taktika odvraćanja birača, u Wisconsinu se vodila žestoka trka kao što smo oduvijek znali da će tako i biti”, rekao je Bill Stepien, Trumpov savjetnik za predizbornu kampanju.

Istakao je kako su zabilježili određene neregularnosti u državi Wisconsin koja broji 10 elektorskih glasova.

“Postoje izvještaji o nepravilnostima u nekoliko okruga Wisconsina koji izazivaju ozbiljne sumnje u valjanost rezultata. Predsjednik ima pravo da traži ponovno brojanje glasova i mi ćemo to odmah učiniti”, dodao je Stepien.

Osoblje iz Trumpove kampanje saopćilo je da će on tražiti ponovno prebrojavanje glasova iz Wisconsina nakon što je Biden pobijedio u toj državi sa samo oko 20 hiljada glasova više.

Biden je pretekao Trumpa u ranim jutarnjim satima kada je grad Milwaukee napokon prijavio svoje glasače.

Trump je prije toga imao prednost od više od 100.000 glasova.

Iako je Trump već proglasio pobjedu, i dalje je iza Bidena u utrci da osigura najmanje 270 elektorskih glasova.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) traje složeni proces brojanja glasova sa jučer održanih 59. predsjedničkim izborima, a čini se da bi ovo mogli biti jedni od najneizvjesnijih izbora u skorijoj historiji te zemlje.

Prema neslužbenim rezultatima koje je objavila agencija AP, kandidat Demokratske partije i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden trenutno vodi sa 238 sakupljenih elektora, dok je njegov rival iz reda Republikanske partije i aktuelni šef države Donald Trump sakupio 213 elektora.

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobjeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora. Glasači se ne opredjeljuju direktno za Trumpa (74) ili Bidena (77), već biraju elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Taj završni izborni čin je puka formalnost pa se pobjednik izbora zna netom poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podijele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.