U Crnoj Gori situacija bolja, ali opasnost od poplava nije prošla

crna gora – poplave

Padavine su posljednjih dana izazvale brojne probleme u više općina u Crnoj Gori

Hidrološka situacija na području Crne Gore u četvrtak ujutro je značajno bolja, ali daleko od toga da je prošla opasnost i da se prelazi na redovan režim rada.

-Vjerujem da će neizvjesnost jučerašnjeg dana zamijeniti mirniji dan u kome će biti prostora da se saniraju posljedice poplava i da se građani na ugroženom području pripreme za eventualno novi val jer meteorolozi najavljuju padavine i narednih dana – rekao je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Mirsad Mulić za Radio televiziju Crne Gore.

On je istakao da je u srijedu crnogorski Direktorat imao komunikaciju s kolegama iz Albanije, koji su rekli da nisu ispuštali vodu iz “Hidroelektrane na Drimu”, što je ohrabrujuće.

-Dodatno smo upozorili službe u Ulcinju da prate situaciju na terenu i vodostaj Bojane. Imamo povoljniju situaciju i vjerujem da je u ovom trenutku opasnost od poplava u priobalnom području Skadarskog jezera i područja Bojane svedena na minimum ili da čak ne postoji – dodao je Mulić.

Podjećamo, padavine su posljednjih dana izazvale brojne probleme u više općina u Crnoj Gori.

Prema podacima s meteoroloških tablica najviše kiše je bilo u centralnim, zapadnim i sjevero-zapadnim djelovima Crne Gore – Podgorica, Nikšić, Žabljak, Kolašin, Herceg Novi. U općini Nikšić vodostaj gornjeg toka rijeke Zete zabilježio je rekordan nivo.

Osim što je velika količina kiše ugrozila stambene i poslovne objekte i druga dobra, napravila je i probleme u saobraćajnoj komunikaciji zbog odrona i vode na cestama.