Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istra

U dijelove Hrvatske stigla jaka oluja sa obilnim padavinama

nevrijeme – istra

Olujno nevrijeme posebno je jako pogodilo sjeverni i centralni dio Istre

Najavljivana promjena vremena i snažne oluje praćene obilnim padavinama stigle su u četvrtak poslijepodne na područje Istre.

Olujno nevrijeme posebno je jako pogodilo sjeverni i centralni dio hrvatskog najvećeg poluotoka pa je u vrlo kratkom periodu palo od 25 pa sve do 70 litara kiše na kvadratnom metru.

U Pazinu je tokom nevremena padala i sitna tuča. Kako piše Glas Istre, ulice su doslovno zaplivale, naročito u starijem dijelu grada, što je pričinjavalo probleme u saobraćaju, ali i onima koji se nisu na vrijeme sklonili.

No, stanje se vrlo brzo normaliziralo budući da je gradski odvodni sistem uspio progutati bujične vode.

Uslijed obilnih padavina su se u istarskim mjestima stvorile bujice, a Istarski ipsilon kod Pazina je bio gotovo potpuno poplavljen, a većina vozila zaustavljena.

“Brutalno je”, javila je čitateljica Istrametu.

Istramet javlja i da je temperatura na pogođenom području drastično pala.

Prognoza za BiH

Danas je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana ili u večernjom satima ponegdje na sjeveru Bosne su mogući lokalni pljuskovi.

Sutra se u jutarnjim satima u Bosni očekuje umjereno ili pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slab do umjeren jugozapadni.

Jutarnje temperature od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevne od 29 do 35, na jugu do 37 °C.