Carnival magic

U Dubrovnik uplovio kruzer sa 756 pomoraca, na njemu ima i državljana BiH

kruzer

Prije luke Dubrovnik brod je bio u Gibraltaru. Među 756 članova posade deset je nacionalnosti

Kruzer “Carnival Magic” sa 756 pomoraca uplovio je jutros u dubrovačku luku.

Radi se o pomorcima koji su zapeli na morima i okeanima zbog epidemije covida-19, no sada se mogu vratiti doma.

Organizirani su charteri prema Ukrajini i Rumuniji, dok je pomorcima susjednih zemalja među kojima je i BiH osiguran tranzit do njihovih odredišta.

Romano Perić, koordinator Međunarodne organizacije transportnih radnika u Hrvatskoj i pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, objasnio je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da neće sva posada Carnival Magica biti iskrcana u istom trenu.

“To će se obavljati u segmentima, postepeno, i to kroz dva dana, jer imamo najavu da će brod ostati i danas i sutra u luci”, rekao je Perić.

MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata, a usput i mjeriti temperaturu pojedinim članovima posade, dodao je.

“Uvjereni smo da na brodu nema zaraženih s obzirom na to da je tako dugo u karanteni, ali svejedno ćemo se držati nekakvih restrikcija vezanih za ovu cijelu situaciju, bit će to prilično pomno i pažljivo odrađeno”, poručio je Perić.

Prije luke Dubrovnik brod je bio u Gibraltaru. Među 756 članova posade deset je nacionalnosti, a na brodu radi samo pet-šest Hrvata, za razliku od sljedećeg broda, koji će doći 28. maja, Carnival Breeze, a na kojemu se očekuje nešto više od sto hrvatskih pomoraca.

Većina na brodu koji danas stiže dolazi iz Ukrajine i Rumunije, a tu su i neki pomorci iz okruženja, državljani Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke, BiH, Albanije, Kosova i tako dalje, naveo je Perić, koji je također rekao da je operacija repatrijacije bila izuzetno kompleksna.