U dva bombaška napada u Bagdadu ubijeno najmanje 27 ljudi

Napad u Bagdadu (2)

Najmanje 27 ljudi je ubijeno, a više od 100 je ranjeno u dva bombaška napada u Bagdadu, saopćili su u utorak sigurnosni i medicinski zvaničnici. U prvom napadu je bombaš samoubioca napao popularnu slastičarnu tokom noći i ubio 16 ljudi.

U drugom napadu autobomba je eksplodirala u blizini jednog od najvećih mostova iračke prijestonice usmrtivši 11 ljudi, saopćili su zvaničnici.

Ekstremistička grupa “Islamska država” objavila je saopćenje u kome preuzima odgovornost za prvi napad, identifikujući bombaša kao Iračanina koji je raznio svoje eksplozivom nakrcano vozilo. Meta napada su bili šiiti.

Tzv. Islamska država smatra pripadnike iračke šiitske manjine – uključujući žene i djecu koji su žrtve napada na slastičarnu – hereticima, i kao takve, legitimnom metom napada.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za drugi napad, ali ISIL često izvodi napade autobombama na civile u Bagdadu.

– Napadi, koji su se desili samo nekoliko dana nakon početka svetog muslimanskog mjeseca ramazana, naglašavaju opasnost koju predstavljaju džihadisti, čak i pored činjenice da im snage sigurnosti nanose brojne poraze na bojnom polju.

Tzv. Islamska država osvojila je velike površine sjeverno i zapadno od Bagdada u 2014., ali su iračke snage podržane zračnim udarima pod američkim vodstvom povratile veći dio teritorije koju su izgubile i sada se bore da preotmu posljednje kvartove pod kontrolom ekstremista u drugom po veličini iračkom gradu Mosulu, prenosi AFP.