Globus

brojne mjere

U džamijama u Londonu, Beču i Amsterdamu povećane mjere sigurnosti

15/03/2019

U nekim džamijama u Holandiji pripadnici policije su bili ispred džamija tokom džuma-namaza

U brojnim džamijama u Evropi povećane su mjere sigurnosti nakon terorističkog napada na dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu, javlja Anadolu Agency (AA).

Posebne mjere sigurnosti su poduzete i u velikim džamijama u gradovima kao što su London, Beč i Amsterdam. Policija u ovim gradovima je odlučila da pojača policijske patrole, te uvela i brojne druge mjere predostrožnosti.

Ispred Islamskog centra u Beču danas su patrolirali pripadnici policije u pancirnim prslucima i naoružani dugim cijevima.

Holandski ministar pravosuđa i sigurnosti Fred Grapperhaus kazao je novinarima da je Holandija uvijek pripremna kada se radi o mogućim sigurnosnim rizicima.

U nekim džamijama u ovoj zemlji pripadnici policije su bili ispred džamija tokom džuma-namaza.

Osim toga, gradonačelnici Amsterdam, Rotterdam i Haaga posjetili su džamije nakon džuma-namaza kako bi se solidarisali s muslimanima.

Opsežne sigurnosne mjere su poduzete i ispred džamija u Londonu, a biskup iz Londona Sarah Mullally je kazala da je potrebno hitno osuditi napade kao što je ovaj na Novom Zelandu.

“Zajedno se moramo suprotstaviti vjerskoj mržnji i zauzeti se za slobodu vjerovanja”, rekla je Mullally.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je također osudio napad te pozvao i medije na odgovorno djelovanje, napominjući da je potrebno obratiti pažnju ja način izvještavanja i pisanja o muslimanima.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.