Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

U eksploziji koja je uništila zgradu vlade u Harkovu povrijeđeno šest osoba uključujući dijete

New Project – 2022-03-01T094519.179

U zgradi Područne državne uprave smješteni su uredi lokalne samouprave. Nalazi se na “Trgu slobode” — glavnom trgu Harkova i arhitektonskoj znamenitosti

Najmanje šest osoba ozlijeđeno je, uključujući dijete, u eksploziji u drugom najvećem ukrajinskom gradu, Harkovu, objavila je Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve u utorak.

Eksplozija je uništila zgradu vlade, prema snimkama incidenta koje su objavili ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova (MOFA) i ukrajinski vladini dužnosnici. Isječci su objavljeni na društvenim mrežama u utorak rano po lokalnom vremenu, a CNN ih je potvrdio.

“Rusija vodi rat kršeći međunarodno humanitarno pravo. Ubija civile, uništava civilnu infrastrukturu. Glavni cilj Rusije su veliki gradovi koji su sada gađani njenim projektilima”, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak, dijeleći video na kojem se vidi nešto što se čini kao raketni napad na zgradu regionalne državne uprave u Harkovu.

Zasebna snimka koju je objavio Kostiantyn Nemichev, načelnik Štaba odbrane Harkova, prikazuje posljedice navodnog napada, uključujući unutrašnjost zgrade koja je pretvorena u ruševine.

U zgradi Područne državne uprave smješteni su uredi lokalne samouprave. Nalazi se na “Trgu slobode” — glavnom trgu Harkova i arhitektonskoj znamenitosti.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, također je na svom službenom Telegram računu podijelio video snimljen s ulice na Trgu slobode. Video prikazuje mjesto eksplozije i krhotine na tlu gdje je nekoć stajala zgrada regionalne državne uprave Harkov, javlja CNN.

Bombardovanje grada sa 1,6 miliona stanovnika potvrdio je u sinoćnom obraćanju i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Ovo je očigledni ratni zločin. To je miran grad, mirna naselja i nema nijedna vojna instalacija. Deseci iskaza očevidaca dokazuju da se radilo o namjernom uništavanju“, rekao je Zelenski.