Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skandal u EU

U Evropskom parlamentu slavili Franju Tuđmana: EPP upao u zamku HDZ-a Hrvatske?

tudman u EP

Fokus.ba pitao EPP: Nije li u suprotnosti evropskih vrijednosti slaviti osobu koja je prema evropskim presudama bila na čelu udruženog zločinačkog poduhvata?

Zastupnici HDZ-a Hrvatske danas su u Evropskom parlamentu održali okrugli sto povodom 100. rođendana prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. Osim što je Evropski parlament poslužio kao pozornica glorifikacije Tuđmana koji se u zvaničnim presudama Haškog tribunala spominje kao rukovodilac udruženog zločinačkog poduhvata kada je u pitanju agresija na BiH, ovaj skup je podržala Evropska narodna stranka (EPP) najveća grupacija u evropskom parlamentu!

Piše: A. DUČIĆ

Naime, na samom skupu govorio je i predsjednik EPP-a Manfred Weber, CSU političar iz Njemačke, zatim nekoliko HDZ-ovih zastupnika u Evropskom parlamentu.

Također, a što ovaj događaj u Evropskom parlamentu čini još skandaloznijim, na okruglom stolu je govorila i Zdravka Bušić. Kako je izvijestio dugogodišnji novinar iz Evropskog parlamenta Krsto Lazarević, Bušić je svojevremeno vodila Tuđmanov ured, a tokom 1970-tih godina je bila članica desničarske grupe Hrvatski narodni otpor koja je povezivana sa terorističkim djelima.

Njen brat Zvonko Bušić, navodi Lazararević, teretio se da je u septembru 1976. oteo avion, kao i za postavljanje bombe na željezničkoj stanici u New Yorku.

-To su ljudi koje CDU i CSU podržava – naveo je Lazarević.

Fokus.ba obratio se pismenim putem centrali EPP-a s pitanjem: Kako je moguće da EPP podržava ovakav jedan skup, ukoliko se zna da je Tuđman, prema presudi Haškog tribunala kojom je tzv. Haška šestorka s Jadrankom Prlićem na čelu, osuđena na ukupno 111 godina zatvora za zlodjela u BiH, bio na čelu tog udruženog zločinačkog poduhvata.

-Franjo Tuđman, Gojko Šušak (hrvatski ministar odbrane), Janko Bobetko (Glavni stožer HV), Mate Boban (predsjednik tzv.Herceg-Bosne), Jadranko Prlić, Slobodan Praljak i ostali su postigli međusobni dogovor u kojem su se organi i strukture ljudstva HVO-a (Hrvatskog vijeća odbrane) koristili za zajednički zločinački cilj, naveo je tada u presudi predsjedavajući sudac  Jean-Claude Antoanetti.

EPP smo pitali nije li podrška odnosno čak učestvovanje na ovakvom događaja suprutno osnovnim vrijednostima Evropske unije.

Iz centrale EPP-a, iako smo naznačili da je i sam predsjednik ove grupacije učestvovao na skupu, uputili su nas na njihovu parlamentarnu grupu. Pismenim putem smo se stoga obratili šefu Odjela za odnose sa javnošću grupacije EPP Pedru Lopezu, ali odgovor do pisanja ovog teksta nismo dobili.