Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi režim

U Hrvatskoj će se sva djeca prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati

skola-ucenici-PIXSELL

Plan je da se testovi podijele školama, a one bi ih potom podijelile roditeljima

Školska djeca će se po novom režimu koji bi se uskoro trebao uvesti u Hrvatskoj morati testirati svakog ponedjeljka prije odlaska u školu.

U toku je razrada plana između Ministarstva nauke i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Plan je da se testovi podijele školama, a one bi ih potom podijelile roditeljima.

Indexu je potvrđeno da se radi na tom planu, a svi detalji bi se trebali znati uskoro. Izgledno je da se s novim režimom krene u prvoj polovini februara i da testiranje djeca obavljaju jednom sedmično, ponedjeljkom.

– Ideja je da se ti testovi podijele učenicima, njihovim roditeljima, da se naprimjer ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzo antigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu – pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Prema novim pravilima HZJZ-a, u samoizolaciju ne moraju vakcinisana djeca, kao ni preboljela i koja su primila jednu dozu, bez obzira na to kad su se vakcinisali. U Hrvatskoj je trenutačno vakcinisano više od 60.000 djece. Najmanje je onih koji se najkraće vakcinišu, od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina.