Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hrvatskoj održani protesti “za” i “protiv” uvođenja vojnog roka

protest hrvatska
Foto: HRT

Ispred zgrade Ministarstva odbrane RH gotovo u isto vrijeme održani su protesti za uvođenja vojnog roka i protiv toga. I dok jedni tvrde kako je Hrvatskoj nužan vojni rok jer ima dobar učinak na mlade, drugi poručuju “šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku”.

Sudionici protesta protiv vojnog roka, koji je organizovala Radnička fronta, tražili su “ulaganje u obrazovanje, a ne u ratovanje” izvikujući “Gradite tvornice, a ne kasarne”. “Želimo društvo koje će ulagati u obrazovanje, znanost, kulturu i zdravstvo, a ne u avione, helikoptere, tenkove, šatore koji čak nisu ni hrvatske proizvodnje, jer su oni koji vladaju i proizvodnju uništili”, poručili su.

Na transparentima se moglo pročitati “Radnik, ne ratnik”, “Topovsko meso ne hrani gladan narod”, “Rat protiv militarizacije”, “Šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku”, “Djeca su anemična, cijela je država kratkovidna”, a okupljeni su uz bubnjeve izvikivali “Rat je gotov”, “Nećemo ginuti za tajkune i političare”, “Nisam dijete Hrvatske nego oca i majke”, “Društvu nije potrebna militarizacija, nego obrazovanje”, prenosi HRT.

Poručili su da traže bolje i pravednije društvo, društvo tolerancije i solidarnosti, a ne ohrabrivanje stvaranja klime kasarne i pripreme za druge sukobe.

Nasuprot njima, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja iz Đurđevca održan je skup podrške vojnom roku.

Skup je podržao i saborski zastupnik Željko Glasnović koji je kazao da Hrvatska treba, ugledajući se na druge države, aktivnu ili pasivnu zamjenu i podsjetio kako Hrvatska ima obvezu prema NATO-u “da podigne vojni proračun na dva posto”.

“Zadnji događaji, zajedničke vojne vježbe, pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori, stanje u Republici Srpskoj zahtijevaju vojnu obuku”, ocijenio je.

“Ko može biti protiv, oni su klaunovi, ostaci jugorežima. Oni su prije pekli volove kada su išli u JNA. Oni su protiv svega što je hrvatsko”, rekao je Glasnović odgovarajući na pitanje što misli o skupu održanom protiv vojnog roka.

Dodao je i da su mladi muškarci svake godine sve više feminizirani, možda ima previše estrogena u vodi.

Skupove je osiguravao veliki broj interventnih policajaca, koji su stali između dvije grupe.