Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija koronavirusa

U Hrvatskoj od 23. decembra strožije mjere

On je istakao da novim mjerama nastoje poslati poruku da je u ovom rizičnom razdoblju potrebno primiriti stanovništvo i ograničiti posjete

U Hrvatskoj će od 23. decembra do 8. januara na snazi biti nove epidemiološke mjere zbog virusa korona, koje uključuju i zabranu putovanja među županijama, osim sa propusnicama, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, koji je i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite.

“S obzirom na epidemiološku situaciju, popuštanje ne može biti opcija”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

On je istakao da novim mjerama nastoje poslati poruku da je u ovom rizičnom razdoblju potrebno primiriti stanovništvo i ograničiti posjete.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor da se sugeriše poslodavcima da od 23. decembra do 8. januara zaposlenima omoguće korištenje godišnjih odmora.

Među novim mjerama je i odredba da na privatnim okupljanjima bude dopušteno najviše 10 osoba iz dvije različite porodice, prense hrvatski mediji.

Kad god je moguće, mise u crkvama trebale bi se održavati putem radio, TV programa ili na drugi način, a posebno 24. i 25. decembra, prema posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Zabrana napuštanja županije u kojoj je prebivalište stupa na snagu od 23. decembra, dok postojeće mjere, zajedno sa novim odredbama zabrane okupljanja za više od dvije porodice i novim odredbama za crkve, stupaju na snagu 21. decembra, kada ističu aktuelne mjere.

Kada je riječ o profesionalnim umjetničkim izvođenjima i programima, broj prisutnih ograničava se na najmanje sedam metara kvadratnih po osobi.

Propusnice se uvode 23. decembra u ponoć, a odluka o propusnicama ne odnosi se na osoblje neophodno za održavanje saobraćaja, dnevna kretanja zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, snabdijevanje gasom i strujom, službe bezbjednosti, novinare, pacijente, putovanja na posao i sa posla, hitne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski štabovi civilne zaštite u zavisnosti od mjesta prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. januara 2021. godine, rekao je Božinović.

Prilikom ulaska ili izlaska iz županije potrebno je držati se mjera, te imati identifikacionu kartu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodložne slučajeve i značajne za funkcionisanje države i društva. Poenta je da uputimo dodatnu poruku građanima da se suzdrže putovanja i proslava”, naglasio je Božinović.

On je dodao da će popuštanja zavisiti od trendova epidemije.