Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u državnim i javnim službama

U Hrvatskoj od danas obavezne Covid potvrde ili testiranje

Zagreb: Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju
09.07.2021., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite. Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju. Photo: Davorin Visnjic

Oabvezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, uvodi se s ciljem daljnjeg povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to ranije učinjeno u sistemu zdravstva i socijalne skrbi

Danas na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obaveznom testiranju na virus SARS-CoV-2 svih koji su zaposleni ili koriste državne i javne ustanove u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku u obaveznom testiraju, predočenju EU Covid potvrde ili potvrde o cijepljenju dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio, kao i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave imaju većinski udio.

“Obavezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, uvodi se s ciljem daljnjeg povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to ranije učinjeno u sistemu zdravstva i socijalne skrbi”, priopćeno je iz Vlade RH.

U skladu s odlukom Stožera svi zaposlenici Vlade, kao i dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetitelji koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija morati za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu Covid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na COVID-19.

Iz Vlade Hrvatske poručuju da je cijepljenje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa, osobito od težih oblika bolesti. Cjepiva ima dovoljno, besplatno je i apeliraju na sve sugrađane koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se cijepe.

U proteklim sedmicama u Hrvatskoj je zabilježen povećani interes za cijepljenje prvom dozom i u Vladi Hrvatske se nadaju da će se građani cijepiti u što većem broju kako bi postigli što veći stepen zaštite i što prije se vratili životu bez restrikcija.

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Vlada poziva sve sugrađane kojima je od primanja posljednje doze proteklo 6 ili više mjeseci da pristupe docjepljivanju tzv. booster dozom, osobito one koji su starije životne dobi ili su imunokompromitirani, kako bi se produžilo trajanje zaštite.