Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na području Istre

U Hrvatskoj počelo uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata, sve su skoro blize moru

Rovinj: Počeli radovi na uklanjanju nezakonito izgrađenih građevina na području Istre
08.03.2023., Rovinj - Zapoceli radovi na uklanjanju nezakonito izgradjenih gradjevina na podrucju Istre. Prije rusenja glavni drzavni inspektor dr.sc. Andrija Mikulic dao je izjavu predstavnicima medija. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Iza problema bespravne gradnje, kako tvrdi grdonačelnik Umaga Vili Bassanese , “stoji ogroman biznis jer kada imaš šumsko zemljište, ono vrijedi tri eura, a kada ga prodaješ, kao vikend-parcela vrijedi 30 do 40 eura

Jutros je u Rovinju, na Štanjeri, srušen prvi od najavljenih 14 bespravnih objekata. Objekt je, kako doznaje Glas Istre, u vlasništvu žene iz Pakraca koja radi u Italiji.

Njezin advokat Dubravko Zeljko, koji je prisustvovao rušenju, kazao je da se ne slaže s rušenjem, dodavši da vlasnica ima Rješenje o izvedenom stanju iz 2017. godine.

“Pojačani inspekcijski nadzori su u Istri, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Obavljeno je više od 100 nadzora, i evo upravo danas je zatvoreno 100. gradilište”, rekao glavni državni inspektor Andrija Mikulić dodavši kako je zakon jasan i vrijedi za sve.

Napomenuo je i da su prije rušenja provjerili dokumentaciju objekata, i u pojedinim slučajevima utvrdili čak i falsificiranu dokumentaciju.

Mikulić je pozvao jedinice lokalne samouprave na suradnju te na brže rješavanje predmeta bespravne gradnje jer se, kako je istaknuo, “ponajviše zajedničkim zalaganjem može stati na kraj bespravnoj gradnji”.

08.03.2023., Rovinj –
Zapoceli radovi na uklanjanju nezakonito izgradjenih gradjevina na podrucju Istre. Prije rusenja glavni drzavni inspektor dr.sc. Andrija Mikulic dao je izjavu predstavnicima medija. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Dodao je da su bespravni graditelji u Istri, konkretno, dva, počeli sami uklanjati objekte, a još tri su u fazi uklanjanja.

Napomenuo je da će uklanjanje nelegalnih objekata trajati “određeni broj dana”, a sve stvari nađene u objektima koji su predviđeni za rušenje se popisuju i odnose u skladište gdje se čuvaju određeni broj dana.

Iza problema bespravne gradnje, kako tvrdi grdonačelnik Umaga Vili Bassanese , “stoji ogroman biznis jer kada imaš šumsko zemljište, ono vrijedi tri eura, a kada ga prodaješ, kao vikend-parcela vrijedi 30 do 40 eura”.

Istaknuo je kako je Grad Umag Građevinskoj inspekciji prijavio tri hiljade  nelegalnih uzurpiranih zemljišta i objekata u kojima “nelegalno boravi od pet do osam tisuća ljudi”.

Jedan od gradova koji su najviše na udaru bespravnih graditelja je Vodnjan, a prema podacima komunalnog redarstva toga grada, samo tijekom srpnja i kolovoza prošle godine, u samo dva mjeseca, Građevinskoj inspekciji predano je čak 400 prijava bespravno izgrađenih objekata.

“To je pokazatelj razmjera i teške situacije s bespravnom gradnjom na Vodnjanštini, posebno na obali i u njenom zaleđu, koja se tolerirala proteklih desetljeća, čak i nagrađivala legalizacijom”, poručio je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio (nezavisni).