Globus

Zaraza ušla u škole

U Hrvatskoj tek počela školska godina, a već više od 200 đaka pozitivno na koronavirus

07/09/2020

Kako će porast broja oboljelih utjecati na obrazovni sistem, tek treba vidjeti

Iako je većina učenika danas došla na nastavu, njih 2111 sad je u samoizolaciji. U sedam škola predavalo se online. U nekim školama đaci nisu nosili maske, ali su imali pregrade od pleksiglasa…

Uprkos svim mjerama, zaraza bolešću Covid-19 probila se i među zaposlene i među učenike. Prema podacima Ministarstva nauke i obrazovanja, od nedjelje je zabilježeno 72 djece u dobi do šest godina koja su pozitivna na Covid-19 te 210 pozitivnih u dobi od 7 do 18 godina. Ukupno je 282 pozitivne djece, a 2111 je u samoizolaciji. U samoizolaciji je i 149 prosvjetnih radnika, 38 prosvjetnih radnika je pozitivno. U sedam škola nastava je počela online, a jedna je odgodila početak za iduću sedmicu, pišu 24sata.

Kako će porast broja oboljelih utjecati na obrazovni sistem, tek treba vidjeti. Koliko god se svi nadaju da A i B model potraju što duže, veliko je pitanje kako će se stvari odvijati, posebno u situaciji u kojoj nema dovoljno nastavnika koji bi “uskakali” kao zamjene kolegama u samoizolaciji ili na bolovanju.

Zatvorene brojne škole

Kad se pogledaju iskustva drugih zemalja, mnoge su se nakon otvaranja škola zbog naglog skoka zaraženih odlučile na povratak u online verziju. Tako se, primjera radi, bilo u Južnoj Koreji krajem avgusta, nakon što je u dvije sedmice na koronu bilo pozitivno dvjestotinjak nastavnika i učenika.

I u prvoj pokrajini u Njemačkoj koja je u avgustu otvorila škole dvije su zatvorene nekoliko dana nakon otvaranja zbog proboja virusa. Slično je i u SAD-u. Škole se zatvaraju na po dvije sedmice, a nastava ide online.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.