Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hrvatskoj uhapšen komandant konc – logora Manjača, Ivanić bio na manifestaciji

ivanic
Ivanić bio prisutan na manifestaciji FOTO direktno.hr

Hrvatska policija uhapsila je Danu Lukaića, bivšeg komandanta srpskog koncentracionog logora Manjača, koji je navodno osumnjičen za ratne zločine.

Kako prenosi HRT, Lukaić je uhapšen na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo, a navodno je krenuo na manifestaciju obilježavanja sjećanja na žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu u Jadovnom.

Prema nezvaničnim informacijama, Lukaić je nakon hapšenja na granici odveden u Zagreb.

Dušan Bastašić, predsjednik udruge “Jadovno 1941.”, kazao je da je hrvatska policija smatrala da Lukaića treba privesti.

– Nemam tačnih informacija o čemu se radi. Znam samo da se radi o čestitom i poštenom čovjeku – izjavio je Bastašić.

Jadovno, 30.06.2018. – Obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine i stradanje 40.000 žrtava u kompleksu logora smrti NDH Gospić – Jadovno – Pag.
foto HINA

Manifestaciji za žrtve u Jadovnom prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je rekao da je obaviješten o hapšenju Lukaića.

– Ovdje, kao što znate, nema telefonske veze, ali mi smo pokrenuli neke aktivnosti drugim putem da se i ambasada ovdje zainteresuje. To ćemo naravno i uraditi i imati puni angažman i pratiti stvari koliko možemo – kazao je Ivanić novinarima na vijest o hapšenju.

Uhapšeni je nekadašnji oficir u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti sa tadašnjim sjedištem u Zagrebu, a uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 122. OKZ RH, javio je MUP.

“Osumnjičeni je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je osumnjičeni tokom septembra 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika ‘Manjača’ pored Banja Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja, u čemu je povremeno i sam učestvovao kršeći pravila međunarodnog prava, usljed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine bit će u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu bit će podnesena odgovarajuća krivična prijava, javili su hrvatski mediji.