Globus

objavljeni podaci

U Hrvatskoj upotrijebljeno četiri miliona doza vakcina

08/12/2021

Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču

Broj novozaraženih u Hrvatskoj pada četvrtu sedmicu zaredom. U posljednja 24 sata Hrvatska ima 4751 slučaj, što je gotovo 3000 manje nego prije mjesec dana. Preminule su 54 osobe od kojih 37 nije vakcinisano .

Uskoro će godina dana od početka vakcinisanja, a u Hrvatskoj je uz prvi slučaj potvrđene smrti, još 6000 prijava nuspojava.

Hrvatska računica kaže da je na 10.000 doza prijavljeno 14 sumnji na nuspojave.

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju HALMED-a kazala je za RTL da što se tiče ozbiljnih nuspojava koje se javljaju vrlo rijetko, a odnose se na određenu vrstu vakcine, do sada su za mRNA vakcine zabilježili prijave upale srčanog mišića i srčane ovojnice, odnosno miokarditisa i perikarditisa, teških alergijskih reakcija i paraliza ličnog živca.

Dosad je potrošeno više od 4 miliona doza vakcina i potvrđena je prva smrt.

“Što se tiče vektorskih vakcina, do sada smo zabilježili sindrom tromboze sa trombocitopenijom, koji je jučer nažalost ocijenjen sa smrtnim ishodom, a zatim druge poremećaje zgrušavanja krvi, u kojima nije bio zabilježen pad krvih pločica, odnosno trombocitopenija, te rijedak autoimuni poremećaj Guillain-Barréov sindrom”, dodala je Margan Koletić.

Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Postoje i oni koji su nakon prve doze imali takvu reakciju da drugu dozu nisu smjeli primiti.

Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

“Nemamo tačan podatak, ali prema literaturi, isto je kao i u ostalim zemljama, tih ljudi je manje od dva posto koji baš nikako nisu mogli dobiti drugu dozu zbog takvih nuspojava nakon prve.”

Od najčešće prijavljenih nuspojava, 78,5 posto nisu ozbiljne, npr. povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja. 21,5 posto je ozbiljnih, npr. oticanje lica, grla ili jezika, poteškoće s disanjem ili gutanjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.