Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Istočnu Ghoutu vratilo se 40.000 civila

sirija_ghouta_povratak

Ukupno 40.000 civila vratilo se u svoje domove u enklavi Istočna Ghouta u blizini sirijske prijestonice Damaska, gdje je vojska preuzela skoro potpunu kontrolu, javila u utorak sirijska državna novinska agencija Sana.

Povratak civila još je u toku, dok je sirijska vojska osvojila sve gradove u Istočnoj Ghouti izuzev pobunjeničkog uporišta Dhouma, gdje su pobunjenici iz Vojske islama također nedavno pristali na evakuaciju.

Oko 150.000 civila napustilo je Istočnu Ghutu porošlog mjeseca dok su pobunjenici evakuirani iz enklave nakon nemilosrdne ofanzive vladinih trupa.

U nekim mjestima civili su ostali u svojim doomovima dok je sirijska vojska ušla u gradove nakon što su pobunjenici pobjegli.

Agencija Sana je javila dan ranije da se 12.000 djece iz Istočne Ghoute vratilo u škole u utočištima pod vladinom kontrolom.

Dok se posljednje grupe pobunjenika kreću prema sjevernom gradu Jarblusu pod pobunjeničkom vlašću, situacija u Istočnoj Ghouti vratila se u normalu.

Istročnu Ghoutu, poljoprivrednu regiju površine 105 kvadratnih kilometara koju sačinjava nekoliko mjesta i obradive površine, zauzelo je nekoliko pobunjeničkih grupa koje su predstavljale posljednju prijetnju Damasku, ispaljujući granate na kvartove sirijske prijestonice pod vladinom kontrolom, prenosi agencija Xinhua.