Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanični podaci

U Italiji 11. žrtva korona virusa, broj mrtvih u Kini narastao na 2.717

korona virus

Južna Koreja izvijestila je, pak, u srijedu o 169 novih slučajeva zaraze, više u odnosu na 60 dan prije, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.146

Bilans smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom u Kini povećan je na 2.717 osoba.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u srijedu je saopštila da su u protekla 24 sata preminule 52 zaražene osobe, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 2.717.

NHC navodi da je do sada potvrđena zaraza korona virusom kod ukupno 79.108 pacijenta, te da je pod medicinskim nadzorom trenutno 78.064. Također, ističe se da je do sada 29.745 osoba otpušteno sa liječenja.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 25 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini. Bolest je službeno nazvana COVID-19.

U Italiji 11 žrtava

Istovremeno u Italiji je 11 osoba umrlo od koronavirusa, dok ima 325 potvrđenih slučajeva zaraze.

Kako navodi AFP, koronavirus se u Južnoj Koreji proširio na vojsku. Njamanje 18 južnokorejskih vojnika je zaraženo koronavirusom te su uvedene restrikcije vojnicima koje uključuju zabranu da napuštaju vojne baze.

Južna Koreja izvijestila je, pak, u srijedu o 169 novih slučajeva zaraze, više u odnosu na 60 dan prije, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.146.

Centralna pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 401 novi slučaj zaraze, manje u odnosu na 499 slučajeva dan prije.

Hrvatska ne zatvara granice

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj koronavirusa. Kako prenosi Index.hr, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš boravio je jučer u Rimu gdje je dogovoreno da, i pored vanredne situacije, granice Hrvatske za građane Italije neće biti zatvorene. Ipak, neke predostrožnosti su poduzete, kao naprimjer oprezno pregledanje putnika koji su jutros iz Ancone trajektom stigli u Split.

Beroš je kazao da djevojka zaraženog mladića ima sumnjive simptome koji bi mogli značiti zarazu koronavirusom.

“Ona će stoga ući u proceduru, bit će pregledana, vjerovatno testirana i vidjet ćemo što i kako dalje s njom”, rekao je Bereoš.

Dvadesetšestogodišnji pacijent koji je u Italiji bio sa djevojkom nekoliko dana nalazi se u Zagrebu, a tamošnja bolnica je zbog njega otkazala operacije koje nisu hitne.

Postoji bojazan da zaraza neće stati na jednoj do dvije osobe. Naime, sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, a to je potvrdio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.