Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Italiji 218 parlamentaraca za legalizaciju kanabisa

parlament-italija111

Ukupno 218 italijanskih parlamentaraca izjasnilo se za legalizaciju kanabisa prezentiraući u srijedu nacrt zakona za koji se nadaju da će ubrzo biti usvojen, uprkos protivljenju vlade Mattea Renzija.

Tekst, koji je u parlamentu izložio senator Benedeto Della Vedova, predvidio je da se legalizira upotreba kanabisa uz dozvolu posjedovanja najmanje 15 grama u kući i 5 grama na ulici.

Tako će svako moći da uzgaja u svojoj kući pet biljki. Kultura kanabisa ostaje u okviru državnog monopola.

Poticatelji ovog projekta iz svih stranaka, ali uglavnom iz ljevice i Pokreta pet zvijezda humoriste Beppa Grilla, pravdaju ovaj potez tako što ističu neuspjeh represivnih politika.

Oni navode izvještaj Državne uprave za borbu protiv mafije koji kritizira “potpuni neuspjeh represivnih akcija” i sugerira nekažnjavanje upotrebe lakih droga “kad je nemoguće povećati napore da se spriječi” ova trgovina.

Protivnici ovog projekta u političkom svijetu su brojni. Među njima je i šef vlade desog centra Matteo Renzi.

Na desnici, snažan protivnik je lider Sjeverne Lige Matteo Salvini. “Osobno sam protiv, ali ću biti za legalizaciju prostitucije jer, dok se ne dokaže suprotno, seks ne čini zlo, a kanabis da”, kazao je on, prenijeli su talijanski mediji.