Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

U Francuskoj situacija sve gora, SAD pušta zatvorenike, u Španiji “uspavljuju teško bolesne”

korona sad

Najviše je zaraženih u SAD-u – 277.475. U Italiji i Španiji taj broj kreće se oko 120.000. Italija ima najviše mrtvih – njih 14.681. Ali, za razliku od SAD-a, u Italiji epidemija pokazuje znakove jenjavanja

Više od 1,1 milion slučajeva koronavirusa potvrđeno je širom svijeta, podaci su američkog Univerziteta “Johns Hopkins”. Globalno postoji 1.100.283 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Oko 58.929 ljudi preminulo je od posljedica virusa, dok se 226.669 oporavilo nakon liječenja. Virus se u decembru prošle godine pojavio u Wuhanu, Kina, a proširio se na najmanje 181 zemlju i teritoriju.

SAD je vodeći s najviše potvrđenih slučajeva COVID-19, čak 277.965.

Međutim, Italija ima najviše smrtnih slučajeva povezanih s virusom 14.681, a slijedi Španija s 11.198 smrtnih slučajeva.

Najviše je zaraženih u SAD-u – 277.475. U Italiji i Španiji taj broj kreće se oko 120.000. Italija ima najviše mrtvih – njih 14.681. Ali, za razliku od SAD-a, u Italiji epidemija pokazuje znakove jenjavanja.

Situacija je sve gora i u Francuskoj. Broj osoba koje su umrle od zaraze koronavirusom u Francuskoj skočio je za 61 posto u zadnja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6.507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44 posto i iznosi 82.165 osoba, izvijestilo je u petak Ministarstvo zdravstva.

Uključivanjem podataka iz staračkih domova Francuska se pridružila Sjedinjenim Državama, Španiji, Italiji i Njemačkoj – državama koje su premašile broj oboljelih koji je prijavila Kina, zemlja iz koje je krenula pandemija.

U Kini, zemlji iz koje je sve krenulo, zabilježeno je tek 19 novih slučajeva.

Američki državni sekretar William Barr izvijestio je da se Federalni zavod za zatvorske kazne (BOP) suočava s vanrednim uslovima zbog brzorastuće pandemije koronavirusa i omogućio je puštanje više zatvorenika iz zatvora u kućni pritvor.

Pakao u španskim domovima za starije: “Teško bolesne uspavaju pa koliko izdrže”. Dok se Španija očajnički bori s gotovo 120.000 zaraženih koronavirusom, gotovo da nema resursa da bi pomogla starijima u umirovljeničkim domovima, populaciji najpodložnijoj smrtnom ishodu koronavirusa.

Bolnice su na rubu snaga, a stariji su zanemareni. Domovi, kojima nedostaje osoblja i odgovarajuće opreme, čine ono što mogu za bolesne i umiruće. Ljude uspavaju i tako oslobode mjesta na intenzivnoj.

“Kada su vrlo bolesni, ne samo ovdje već i na drugim mjestima i kada vide da im nema pomoći, oni ih sediraju pa koliko izdrže, i tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi za mlađe”, govori Maria Jose Alvarez čija je 85-godišnja majka smještena u domu blizu Barcelone.

Japan je prvi put zabilježio više od 300 novih slučajeva koronavirusa u jednom danu i još šest smrtnih slučajeva. U Japanu je sada ukupno 3.632 slučaja zaraze covidom-19 i ukupno 80 smrtnih slučajeva.