Globus

Pad aktivnih slučajeva

U Italiji preminule još 194 zaražene osobe, broj oporavljenih prešao 100.000

09/05/2020

Vlada Italije insistira da se druga faza, koja je počela 4. maja, sastoji od privikavanja na "život s virusom“ i da ograničenja treba ukidati postepeno

U Italiji su u subotu potvrđena 194 nova smrtna slučaja od posljedica zaraze novim koronavirusom, čime je ukupan broj preminulih dostigao 30.395. No, broj aktivnih slučajeva nastavio je padati, a broj onih koji su se oporavili od COVID-19 prešao je 100.000, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci koje je objavila Civilna zaštita Italije potvrdili su da je vrhunac epidemije prošao, no stručnjaci i dalje upozoravaju da bi popuštanje restriktivnih mjera moglo pokrenuti rast krivulje zaraze koronavirusom.

Broj novih aktivnih slučajeva u subotu je pao za rekordnih 3.119, pa ih je sada 84.842. Istovremeno broj izliječenih je nastavio rasti, skočivši na 103.031. Veliki broj pacijenata napustio je odjeljenja intenzivne njege, pa je pritisak na zdravstveni sistem ublažen. U Italiji je do sada potvrđeno ukupno 218.268 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je više od 2,5 miliona ljudi.

Vlada Italije insistira da se druga faza, koja je počela 4. maja, sastoji od privikavanja na “život s virusom“ i da ograničenja treba ukidati postepeno.

Planirano je da se restriktivne mjere dodatno ublaže postupnim koracima, najprije 18. maja za maloprodaju, a 1. juna za barove i restorane. Škole će ostati zatvorene do septembra, dok je putovanje između regija, osim iz opravdanih razloga, i dalje zabranjeno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.