Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekspertska komisija

U Izraelu starijim od 18 godina savjetuju vakcinaciju četvrtom dozom

Izrael je već dao drugu dozu svima starijim od 60 godina i onima koji su u visokom stepenu rizika dok se bori da suzbije krajnje zaraznu omikron varijantu , i počeo je nuditi treću dozu općoj populaciji prošlog ljeta

Ekspertska komisija u utorak je savjetovala izraelsku vladu da započne nuditi četvrtu dozu vakcine svima starijim od 18 godina, pozivajući se na istraživanja koja pokazuju da ona pomaže u sprečavanju zaraze koronavirusom i težeg obolijevanja.

Savjetodavna komisija saopćila je kako istraživanje pokazuje da četvrta doza ima tri do pet puta viši nivo zaštite protiv težeg obolijevanja i udvostručuje zaštitu u poređenju s tri doze. Direktor ministarstva zdravstva mora odobriti tu preporuku.

Izrael je već dao drugu dozu svima starijim od 60 godina i onima koji su u visokom stepenu rizika dok se bori da suzbije krajnje zaraznu omikron varijantu , i počeo je nuditi treću dozu općoj populaciji prošlog ljeta.

Brojke izraelskog ministarstva zdravstva pokazuju da je u zemlji trenutno oko 580.000 aktivnih pacijenata, od kojih su samo 845 navedeni kao ozbiljno bolesni. Skoro trećina stanovništva primila je treću dozu vakcine a više od 600.000 primilo je četvrtu dozu. Izrael je javio o 8.487 preminulih od početka pandemije, prenosi AP.