Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brdo kdo Kranja

Pahor: Brinu me prilike u BiH, posebno zbog otvorenih težnji za promjenu granica

pahor-sarajevo9-1-1

Slovenija po Pahorovim riječima nikad nije imala tako dobre odnose sa sve četiri susjedne države kao što je to slučaj zadnjih godina i na tome “treba graditi” odnose i dalje

Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Drnovšek ocijenili su odnose Slovenije sa svim susjednim državama kao najbolje do sada te su, govoreći na tradicionalnom primanju početkom godine na Brdu kod Kranja, istaknuli želju za mirom i konstruktivnim dijalogom u Europi i svijetu.

Slovenija se sve od stjecanja nezavisnosti i diplomatskog priznanja zalaže za mirno rješavanje svih sporova, međunarodnu suradnju i multilateralizam te ima brojne prijatelje u svijetu, a nijednog protivnika ili neprijatelja, kazao je Pahor obraćajući se stranim diplomatima akreditiranim u Sloveniji.

Slovenija uživa dobar međunarodni položaj, a kao članica EU-a i NATO saveza zalaže se i želi iskrene odnose, poštovanje i razumijevanje s Rusijom i Kinom “premda one nisu naše političke i vojne saveznice”, kazao je u utorak Pahor, a prenose slovenski mediji.

Slovenija po Pahorovim riječima nikad nije imala tako dobre odnose sa sve četiri susjedne države kao što je to slučaj zadnjih godina i na tome “treba graditi” odnose i dalje.

Što se tiče odnosa s Hrvatskom, Pahor je kazao da ga raduju napori obiju vlada da se urede sva otvorena pitanja pa i ribolovni režim, ali, kako je istaknuo, “pod ključnim uvjetom da se poštuje odluka arbitražnog suda o granici” između dviju država.

Da su odnosi sa svim susjednim državama bolji nego ikad do sada složio se, u izjavi na diplomatskom prijemu, i predsjednik vlade Janez Janša.

“Drago nam je da među nama vladaju snažno razumijevanje, solidarnost i intenzivan dijalog, te suradnja na brojnim područjima, istaknuo je Janša, govoreći o susjedskim odnosima.

Slovenska vlada će i dalje posebnu pozornost posvećivati prostoru srednje Europe kao “prirodnom kulturnopovijesnom” prostoru u kojemu je i Slovenija, naveo je Janša, koji je predsjedavanje Slovenije Vijećem EU-a u drugoj polovici prošle godine ocijenio uspješnim.

Na slovensko predsjedavanjem Vijećem EU-a, u kojemu se kao jedna od glavnih tema provlačilo pitanje širenja EU-a na zapadni Balkan, osvrnuo se i Pahor, istaknuvši važnost budućeg integriranja te regije u EU. Slovenski je predsjednik pri tome upozorio na pogoršanje situacije u regiji, posebno vezano na neka gledanja na BiH.

Pahor je kazao da ga najviše brinu prilike u BiH, “posebno zbog otvorenih težnji za promjenu granica”.

“Pokušaje da se državne granice oblikuju prema etničkom načelu moramo shvatiti kao krajnje opasne za mir i sigurnost u regiji i u Europi”, kazao je diplomatima Pahor, prenosi Hina.