Globus

Rudopolje

U jami na 70 metara dubine nađeno tijelo mlađeg muškarca

31/03/2019

Građani su policiji javili u 10:20 sati "da je neko upao u jamu“

U jami kod Rudopolja u općini Vrhovine u Hrvatskoj danas je pronađeno tijelo mlađeg muškarca koje su izvukli pripadnici gospićke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja i u toku je policijski uviđaj, doznaje Hina u gospićkoj policiji i HGSS-u.

Kako je Hini rekla glasnogovornica Ličko-senjske policijske uprave Maja Brozičević, građani su policiji javili u 10:20 sati “da je neko upao u jamu“.

Policija je izašla na nepristupačan teren te su angažirali HGSS, a oni su nakon spuštanja u jamu pronašli tijelo stradalog. Policija tek treba utvrditi identitet muškarca i okolnosti o stradavanju.

Pročelnik gospićkog HGSS-a Josip Brozičević rekao je da je transport tijela bio zahtijevan jer su se spasioci trebali spustiti na dubinu od 70 metara, u jamu koja još nije istražena i opisana.

“Nismo znali je li osoba živa, osmero se ljudi spustilo i vidjeli su da čovjek ne daje znakove života, organizirali su transport i tijelo predali policiji“, kazala je Brozičević.

“Danas u 12.30 sati HGSS Stanica Gospić preko centra 112 zaprimila je poziv od policije da se na području Rudopolja, tačnije Javornik, dogodila nesreća u kojoj je jedna osoba upala u jamu. Bez dodatnih informacija o dubini i izgledu jame, 8 spašavatelja po zaprimljenom pozivu odmah izlazi na teren.

Kako se radilo o speleo akciji spašavanja, akcija kreće i odvija se po zadanoj proceduri te je obaviještena komisija za speleo spašavanje i odmah se u stanje pripravnosti poziva susjedna stanica Karlovac. Dolaskom na mjesto događaja tri spašavatelja spuštaju se u jamu do unesrećene osobe kako bi pregledom konstatirali stanje i pripremili osobu za transport.

Kako se radilo o 70 m vertikalnoj jami, osoba je prilikom pada zadobila teške tjelesne ozljede bez pokazivanja znakova života. Tim spašavatelja u jami unesrećenu osobu upakirao je u speleo nosila i pripremio za transport, dok je tim na ulazu u jamu postavio sidrišta i sistem za izvlačenje.

Transport je tekao brzo i bez poteškoća te je unesrećena osoba vrlo brzo izvučena na površinu i predana policiji na daljnje postupanje”, priopćili su iz GSS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.