Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanada

U još jednom kanadskom internatu pronađena masovna grobnica sa 182 dječija groba

To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi

Još 182 posmrtna ostatka pronađena su u neoznačenim grobovima u Kanadi, ovaj put u bivšem internatu misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji (B.C.), javlja Anadolu Agency (AA).

To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi.

Škola je otvorena 1912., a zatvorena 1970. godine.

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su porodicama i prisiljena pohađati Sv. Eugene's, blizu Cranbrooka.

Kao i kod Kamloopsa, škole u Britanskoj Kolumbiji, u Saskatchewanu u rezervatu Prvih naroda Cowessess, za lociranje neoznačenih grobova djece koja pripadaju Krunaxi i drugim plemenima Prvih naroda, korišteni su površinski radarski skeneri.

Bob Chamberlin, bivši potpredsjednik Unije indijanskih poglavica Britanske Kolumbije, rekao je da se očekuje još užasa dok se provjeravaju ostali bivši internati.

“Vjerujem da smo na samom vrhu sante leda”, rekao je on u televizijskom intervjuu.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece nasilno oduzete od njihovih porodica i smješteno, većina ove djece bila je izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”.

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga djeca koja su pohađala te škole bila izložena.

Kanadska savezna vlada službeno se izvinila žrtvama 2008. godine zbog onoga što se dogodilo u crkvenim internatima, gdje je hiljade djece umrlo od gladi, hladnoće i medicinskih eksperimenata.