Globus

NOAA

U julu oboren 142 godine star globalni temperaturni rekord

14/08/2021
FOTO: Ilustracija

Ovogodišnji rekord postao je jedan od pokazatelja uznemirujućeg i destruktivnog načina na koji su klimatske promjene pogodile svijet, upozorili iz američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere

Juli 2021. je bio najtopliji mjesec otkad su počela mjerenja prije 142 godine, podaci su američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA), javlja Anadolu Agency (AA).

Temperature zraka u julu na sjevernoj hemisferi oborile su rekord star 142 godine, sa povećanjem od 1,54 stepena Celzijusa iznad mjesečnog prosjeka.

Rick Spinrad, voditelj NOAA, podsjetio je da je juli inače najtopliji mjesec u godini, međutim, ovogodišnji rekord postao je jedan od pokazatelja uznemirujućeg i destruktivnog načina na koji su klimatske promjene pogodile svijet.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu napomenula je da njeni mjesečni izvještaji odražavaju dugoročne promjene navedene u Međuvladinom odboru Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (IPCC) objavljenom prošle sedmice.

U izvještaju je upozoreno da će se u 21. stoljeću prekoračiti dva stepena globalnog zatopljenja ako se ništa ne poduzme.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države se bore sa šumskim požarima, što stručnjaci pripisuju vrućini i suši uzrokovanim klimatskim promjenama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.