Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

do kraja oktobra

Kanada uvela obaveznu anticovid vakcinaciju za javni sektor

Sarajevo: Masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u dvorani Zetra
21.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U tijeku je cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina u sarajevskoj dvorani Zetra. Do sada je cijepljeno oko 400 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Rok za obaveznu vakcinaciju sa najmanje dvije doze anticovid vakcine je do kraja oktobra, a svi koji to ne urade mogli bi ostati bez posla

Vlasti Kanade uvele su obaveznu vakcinaciju s najmanje dvije doze anticovid vakcine za sve uposlenike javnog sektora, ali i za putnike aviona i vozova, javlja Anadolu agency (AA).

Federalni kanadski ministar transporta Omar Alghabra dao je rok za obaveznu vakcinaciju do kraja oktobra, a on se odnosi i na osoblje kompanija koje sarađuju s javnim institucijama.

“Kanada je među državama koje su postigle ponajveći postotak u anticovid imunizaciji. Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 81 posto kanadskih građana. Kanada to može i treba bolje. Neophodno je da dopremo do svakog Kanađanina i da se vakciniše“, poručio je Alghabra.

Kazao je da je vakcinacija obavezna i za sve korisnike zračnog i željezničkog transporta, kao i za sve uposlenike svih javnih kompanija, uključujući bankarstvo, telekomunikacije i medije. Dodao je da će vakcinacija biti obavezna i za putnike kruzerima i krstaricama sa prenoćištima.

I ministar za saradnju pokrajinskih vlada Kanade Dominic LeBlanc je pojasnio da vakcinacija za javne službenike i određene kategorije više neće biti pitanje izbora, već obaveze. On je upozorio da svi koji ne budu izvršavali tu obavezu rizikuju da izgube posao.

“Vakcinacija je uvjet za rad u javnoj službi i na federalnim radnim mjestima. Biće kategorije ljudi koje zbog medicinskih razloga neće moći biti vakcinisane, ali nadležne službe će poduzeti potrebna rješenja za to“, rekao je LeBlanc.

U Kanadi je uvedeno i obavezno vakcinisanje s dvije doze anticovid vakcine i za svo osoblje i studente na univerzitetima. Studenti koji nisu vakcinisani neće moći ulaziti u studentske domove i prostorije univerziteta.