Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Makedoniji u 24 sata oko 2.000 novih izbjeglica

izbjeglice5555

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da su evidentirana 1.936 stranih državljana koji su nezakonito ušli u zemlju preko južne granice s Grčkom tokom 24 sata od nedjelje ujutro do ponedjeljka ujutro, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Oni su iskazali želju da zatraže azil u Makedoniji da bi se mogli slobodno kretati kroz zemlju 72 sata prije prijavljivanja. Očekuje se da većina napusti zemlju preko granice sa Srbijom prije isteka ovog perioda. Tačan broj izbjeglica s Bliskog istoka koji ulaze u Makedoniju iz Grčke je možda i veći od broja koji je registrovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Od ukupnog broja izbjeglica, 1.525 su iz Sirije, 154 iz Iraka, 119 iz Afganistana i 94 iz Pakistana; 1.155 izbjeglica su muškarci, 283 žene, dok ostatak čine djeca i maloljetnici u pratnji ili bez pratnje staratelja.

To pokazuje da ukupan broj evidentiranih izbjeglica od 19. juna iznosi 64.522 osobe. Zanemariv broj izbjeglica je zatražilo azil u Makedoniji, a većina njih pokušava doći autobusom ili vozom od Đevđelije do sjevernog graničnog prijelaza Tabanovce, blizu Kumanova.