Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Makedoniji uhapšeno devet osoba zbog ratovanja na Bliskom istoku

Mitko Čavkov

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Makedonije jutros je počelo sa realizacijom finalne faze Operativne akcije “Ćelija” u kojoj je uhapšeno devet osoba, a za 27 drugih se traga zbog sumnje za organiziranje i vrbovanje pojedinaca u paravojnim i parapolicijskim strukturama na Bliskom Istoku, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov, javlja Anadolu Agency.

Čavkov je rekao da je MUP Makedonije već duži period unazad radio na prikupljanju materijalnih dokaza za makedonske državljane koji učestvuju na ratištima na Bliskom Istoku, ponajviše u Siriji.

On je istakao da je na osnovu višemjesečne istrage i obezbjeđenih materijalnih dokaza jutros MUP Makedonije započeo antiterorističku akciju.

“Jutros, u 3:30 sati započeta je antiteroristička akcija na terenu. Izvršeno je ukupno 28 pretresa od kojih je 21 u kućama i drugim prostorijama u Skoplju, četiri u Gostivaru i po jedan u Tetovu,Kumanovu i Strugi, kod ukupno 24 fizička lica. Među četiri objekta bio je “Fastnet “, internet kafe u Skoplju, pridružni objekti Tutunsuz džamije, kao i prostorije nevladinih organizacija “Iskra milosti” i “Islamska mladina Saraj”, istakao je ministar Čavkov.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije je rekao da je devet osoba uhapšeno, a da se za drugih 27 traga. Prema operativnim saznanjima ministarstva, njih 20-ak se još uvijek nalazi na stranim ratištima, uglavnom u Sriji. Dodao je da su pronađeni brojni materijalni dokazi.

Naveo je da je oduzeto više desetina računara, laptopa, tableta, više od stotinu mobitela, SIM kartica, hard diskova, USB stickova, memorijskih kartica, pištolj, taktički prsluk, tri putne isprave…

Oduzeti predmeti će biti predati Odjeljenju za krim-tehniku za njihovu dalju obradu i vještačenje zbog pronalaska dokaza povezanih sa učinjenim krivičnim djelom.

Prema dosada obezbjeđenim dokazima, Osnovnom Javnom tužilaštvu za gonjenje organiziranog kriminala i korupcije podnešena je krivična prijava protiv 35 osoba iz Skoplja, Gostivara, Tetova, Kumanova i Struge, starosti od 19 do 49 godina za krivična djela “Učešće u stranoj vojsci, policiji, paravojnim i parapolicijskim fomacijama”.

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, oko 130 makedonskih državljana je učestvovalo na ratištima na Bliskom istoku, najveći broj njih u Siriji, a dio njih je još uvijek tamo.