Globus

U napadu na džamiju u Kuvajtu ubijeno 25 ljudi

26/06/2015

Više od 25 ljudi ubijeno je, a 202 ranjeno u petak u napadu na šiitsku džamiju u Kuvajtu, objavilo je kuvajtsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina Islamska država koja je u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži navela da je napala “hram nevjernika”, kako sunitski militanti obično nazivaju šijitske muslimane.

kuvajt234

To je prvi napad na šijitsku džamiju u naftom bogatoj zaljevskoj državi u kojoj suniti i šijiti žive uglavnom skladno.

Islamska država nedavno je napala dvije šijitske džamije u susjednoj Saudijskoj Arabiji i izvela napade protiv šijita u Jemenu.

Napad se dogodio u džamiji Al-Imam al-Sadek u gradu Kuvajtu tijekom velike tjedne molitve. Prema riječima svjedoka, u trenutku napada u džamiji je navodno bilo 2.000 ljudi.

kuvajt-napad0

Svjedoci navode da je napadač bio mlađi od 30 godina te da je nakon eksplozije, koja je odjeknula tokom klanjanja u džamiji, nekoliko tijela ležalo na podu.

Premijer, šeik Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah, koji je posjetio ranjene u bolnici, osudio je napad kao pokušaj ugrožavanja nacionalnog jedinstva Kuvajta.

“Cilj napada je naše nacionalno jedinstvo”, rekao je šeik Jaber. “No, to će im teško poći za rukom, mi smo puno jači od toga”, istaknuo je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.