Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjanmar

U napadu na manastir na desetine ubijenih, mnogi od njih su bili u civilnoj odjeći

mijanmar

Mnogi od njih su bili odjeveni u civilnu odjeću i imali su višestruke prostrijelne rane

Najmanje 22 osobe, uključujući tri monaha, ubijene su u subotu u samostanu u državi Južni Shan u Mjanmaru dok su lokalne pobunjeničke grupe i hunta koju podržava vojska optuživali jedni druge za izvršenje masakra.

Najnovija optužba za zločine objavljena je prošle sedmice u Shan državi, udaljenom i planinskom sjeveroistočnom dijelu Mjanmara koji graniči s Kinom, Laosom i Tajlandom.

Fotografije i video snimak incidenta, koje je pružila Karenni Nacionalna Odbrambena Sila (KNDF) i koje je CNN potvrdio, pokazali su najmanje 21 tijelo naslagano oko manastira Nan Nein, smještenog u selu Nan Nein u Pinlaung regiji.

Mnogi od njih su bili odjeveni u civilnu odjeću i imali su višestruke prostrijelne rane. Među njima su bila i tri tijela odjevena u safirno narandžaste odore, koji tradicionalno nose budistički monasi.

U videu koji je objavila grupa, vidljive su rupe od metaka na zidovima manastira. Tijela su bila poredana duž zidova manastira u lokvama krvi, prenosi CNN.

Mjanmar je zapao u političko nasilje kada je vojni lider Mina Aung Hlainga izveo državni udar 2021. godine što je uništilo svaku nadu da će ova zemlja sa 55 miliona stanovnika postati funkcionalna demokratija.

Državni udar je pratio brutalan vojni obračun protiv prodemokratskih demonstranata u kojima su civili bili ubijani na ulicama, otimani u noćnim racijama i navodno mučeni u pritvoru.

Od državnog udara, najmanje 2.900 ljudi u Mjanmaru su ubijeni od strane vojnih trupa a više od 17.500 je uhapšeno, većina od kojih su još u pritvoru.