Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

U Njemačkoj 270 mrtvih, veliki porast broja zaraženih u Rusiji, Africi prijeti katastrofa

coffins-italy-800×450

U Africi je novim tipom korona virusa zaraženo 3.243 ljudi, a od posljedica zaraze preminule su 83 osobe

Broj slučajeva zaraze korona virusom u Njemačkoj nastavio je rasti u petak uprkos drastičnim mjerama koje su uvele vlasti.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u petak se popeo na 44.439, dok je preminulo 270 ljudi, navodi berlinska internet stranica Coronavirus-Monitor, koja sakuplja podatke lokalnih zdravstvenih vlasti.

Vlasti su prijavile još 48 smrtnih slučajeva i gotovo 5.000 više oboljelih od COVID-19 u protekla 24 sata.

Kancelarka Angela Merkel u četvrtak navečer je isključila mogućnost ublažavanje restriktivnih mjera, naglasivši da je broj novih infekcija nastavio brzo rasti tokom posljednjih nekoliko dana.

Vlada je ove sedmice pooštrila ograničenja zbog korona virusa zabranivši bilo kakav društveni kontakt između više od dvije osobe u javnosti. Savezne države su također naložile da se zatvore neesencijalne prodavnice, a restoranima je dozvoljeno da rade isključivo dostavu.

Njemačka je treća najteže pogođena zemlja korona virusom u Evropi, ali broj smrtnih slučajeva do sada daleko niži nego u Italiji i Španiji.

Prema nedavnom istraživanju Instituta Robert Koch, većina zaraženih u Njemačkoj su osobe mlađih i srednjih godina. Više od 77 posto oboljelih je u dobi od 15 do 59 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 24.000 ljudi, a potvrđeno je preko 530.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 120.000 ljudi.

U Rusiji ogroman rast broja oboljelih

Rusija je prešla brojku od tisuću zaraženih pa ih je u toj zemlji sad 1036.

Većina zaraženih, njih 703, nalazi se u Moskvi što je golemi porast broja zaraženih u odnosu na prošli tjedan. Rusija se hvalila činjenicom da ima vrlo mali broj zaraženih, a Putin je prošlog tjedna rekao da je situacija “potpuno pod kontrolom”.

Sad se retorika mijenja pa je vlada poručila da se sprema za veliku epidemiju, a Putin je dodao da je “nemoguće spriječiti širenje virusa u tako velikoj zemlji”.

U Africi od zaraze do sada umrle 83 osobe

U Africi je novim tipom korona virusa zaraženo 3.243 ljudi, a od posljedica zaraze preminule su 83 osobe.

Afrički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) saopćio je kako su od posljedica zaraze umrle 83 osobe.

Prema njihovim podacima, oporavile su se 254 osobe u 46 zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze.

Širom kontinenta, 24 zemlje su zatvorile svoje granice, a obustavljeni su međunarodni letovi 10 zemalja.

U gotovo svim afričkim zemljama uvedena je karantina, a u 14 zemalja su uvedena ograničenja putovanja prema i iz nekoliko zemalja.

Zemlje u kojima je potvrđeno najviše slučajeva su Južnoafrička Republika, Egipat, Alžir, Maroko, Tunis, Burkina Faso, Gana i Senegal.