Zavod za javno zdravstvo

U FBiH do 10 sati jutros potvrđena 74 slučaja zaraze korona virusom

koronavirus.png

U Federaciji BiH obavljeno 590 testova na korona virus

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u petak do deset sati. Navodi se da su do sada u Federaciji BiH potvrđena 74 slučaja zaraze korona virusom, te da su tri osobe preminule. Ističe se da je u FBiH obavljeno 590 testova na korona virus, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od 74 slučaja, u odnosu na posljednji izvještaj u četvrtak u 10 sati, 12 je novih, kažu iz ZJZFBiH. Najviše slučajeva zaraze korona virusom 32 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zapadnohercegovački kanton sa 11, Kanton Sarajevo sa deset, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Unsko-sanski sa šest. U Bosansko-podrinjskom kantonu potvrđeno je pet slučajeva oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Najviše testova na korona virus, 206, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a potom u Tuzlanskom, gdje je urađeno 138 testiranja i svi su bili negativni. U Kantonu Sarajevo urađeno je 85 testova na korona virus.

Iz ZJZFBiH ističu da su utvrđeni uvezeni slučajevi zaraze iz Italije, Švajcarske, Njemačke i Srbije te da postoji lokalna transmisija u četiri kantona: Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom.

Dodaje se da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 28 potvrđenih slučajeva i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

ZJZFBiH ističe da su novi importovani slučajevi iz Austrije i Turske.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 24.000 ljudi, a potvrđeno je preko 530.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 123.000 ljudi.