Worldmeters

U Njemačkoj raste broj mrtvih, umro diplomat, u Italiji pada broj zaraženih

italija

Dok se Kina polako oporavlja i nema lokalne transmisije virusa, stanje je sve gore u Evropi i Americi. SAD su prestigle Španiju po broju slučajeva te je sad odmah iza Kine i Italije

Prema jutrošnjim podacima Worldmetersa, u svijetu je zabilježeno 471.759 slučajeva koronavirusa, umrlo je 21.297 osoba, a izliječeno je 114.696 osoba.

Dok se Kina polako oporavlja i nema lokalne transmisije virusa, stanje je sve gore u Evropi i Americi. SAD su prestigle Španiju po broju slučajeva te je sad odmah iza Kine i Italije.

Kako se čini, Italija ili Amerika bi već sutra, ako ne i danas, mogle doći na prvo mjesto u svijetu po broju slučajeva. Naime, Kina ima 81.285 slučajeva i dnevno raste već danima tek za par desetaka slučajeva, dok Italija i Amerika rastu za par hiljada slučajeva dnevno. Italija ima 76.386, a SAD 68.489 slučajeva.

Kako je jučer objavljeno, broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji je u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije. Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 hiljada slučajeva.

Trenutno je više od trećine svjetskog stanovništva, koje UN procjenjuje na 7,8 milijardi osoba 2020. godine, pozvano ostati kod kuće. Većina tih zemalja i teritorija, njih oko 40, gdje žive najmanje 2,3 milijarde stanovnika, odredila je obveznu zabranu kretanja.

Umro diplomat

U Mađarskoj je od koronavirusa umro 37-godišnji britanski diplomat, potvrdili su iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi BBC.

Broj mrtvih u Njemačkoj porastao je na 198, javlja jutros BBC pozivajući se na službene podatke. Njemačka ima 36.508 slučajeva, što je rast od oko gotovo 5.000 slučajeva u odnosu na dan prije.

Rusija od sutra zabranjuje sve međunarodne letove. Iznimka će se učiniti samo za one letove kojima se ruski državljani vraćaju kući.