Institut Robert Koch

U Njemačkoj zabilježen najveći porast broja zaraženih od maja

Njemacka_koronavirus_Xinhua

Od subote počinje obavezno testiranje osoba koje iz rizičnih područja, zbog broja zaraženih koronavirusom, ulaze u Njemačku.

U posljednja 24 sata u Njemačkoj je registrovano 1.147 slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 214.214, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Njemačkog državnog Instituta “Robert Koch” (RKI), proteklog dana kod 1.147 osobe potvrđen je COVID-19, što je najveći porast broja novozaraženih u toj zemlji od maja.

U Njemačkoj su dosad od posljedica zaraze koronavirusom preminule 9.183 osobe, a oporavilo se 195.900.

Prema posljednjim podacima, ta zemlja od kraja jula bilježi porast dnevnog broja slučajeva zaraza.

Također, od subote počinje obavezno testiranje osoba koje iz rizičnih područja, zbog broja zaraženih koronavirusom, ulaze u Njemačku.

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u Berlinu da će od subote biti obavezan test na COVID-19 za osobe koje u Njemačku ulaze iz zemalja koje su proglašene “rizičnim područjima”.

Navodeći da prihvata da je testiranje miješanje u slobodu pojedinca, međutim, Spahn tvrdi da je to razumna intervencija.

“Sloboda, barem moj pojam slobode, ne znači ‘uvijek sloboda samo za sebe’. Sloboda uvijek počinje s odgovornošću prema drugima”, pojasnio je Spahn.