Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U novoj eksploziji u kineskoj fabrici poginula jedna osoba

eksplozija-kina111

U novoj eksploziji u Kini, u hemijskoj fabrici na istoku zemlje, poginula je jedna, a povrijeđeno je devet osoba, javlja kineska državna novinska agencija Xinhua.

Nova eskplozija desila se desetak dana pošto je u eksploziji u skladištu opasnih materija život izgubilo 121 osoba a 54 se vode kao nestale.

Eksplozija se dogodilo sinoć neposredno prije 21 sat u gradu Cibo u provinciji Shndong, a oko 150 vatrogasci uspjeli su da ugase požar noćas, prije 2.00 sata. Policija vodi istragu o novom slučaju.

U izvještaju kineske agencije ne navode se detalji o identitetu poginule osobe, prenosi agencija AP.

Objekat je u vlasništvu kompanije “Shandong Runxing chemical technology”, koja proizvodi adiponitril koji se koristi u izradi najlona i drugih proizvoda, a može da ima toksične gasove u slučaju paljenja.

Kineski zvaničnici za zaštitu životne sredine nisu detektirali kontaminaciju na mjestu eksplozije, navode lokalni mediji.

U eksploziji 12. augusta u Tjencinu, u skladištu kompanije “Ruihaj logistika” poginulo je 121 osoba i 54 se vodi kao nestale, a zbog straha od kontaminacije, evakuirano je stanovništo oko mjesta razornih eksplozija u zoni od tri kilometra pošto je na mjestu nesreće pronađena opasna materija sodijum cijanid koja je zapaljiva u dodiru s vodom, prenosi B92.