Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U opkoljenoj Madaji jedan keks košta 15 dolara, a mlijeko za bebe 313 dolara

Sirija Madaja

Pet osoba je umrlo od gladi prošle sedmice u sirijskom opkoljenom gradu Madaji u kojem se zbog višemjesečne nestašice hrane jedan keks prodaje za 15 dolara, a kilogram mlijeka u prahu za bebe 313 dolara, usprkos dopremi dviju hitnih pošiljaka pomoći, upozorio je u ponedjeljak UN.

“Od 11. januara, usprkos pruženoj pomoći, u Madaji je od teške i akutne pothranjenosti umrlo pet osoba”, piše u izvještaju UN-a.

Lokalno humanitarno osoblje zabilježilo je 32 smrtna slučaja zbog gladi tokom proteklog mjeseca. Prošle sedmice su u grad s 42.000 stanovnika stigla dva konvoja pomoći, što je prva humanitarna pomoć Madaji od jula prošle godine, od kada je grad pod opsadom snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Prema izvještaju UN-a, deseci ljudi trebaju hitnu liječničku brigu izvan Madaje da bi preživjeli, no humanitarni djelatnici i sirijski Crveni polumjesec uspjeli su evakuirati tek 10 ljudi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon optužio je prošli mjesec sirijske zaraćene strane, a posebno vladu predsjednika Bašara al-Asada, da čine “okrutnosti” i osudio izgladnjivanje kao oružje rata u skoro petogodišnjem sukobu.

UN tvrdi da se u 15 opkoljenih gradova diljem Sirije u klopci nalazi oko 450.000 ljudi.