Vlasti Stuttgarta

U ovom njemačkom gradu nevakcinisani neće smjeti izaći iz kuće nakon 21 sat

stuttgart-policija-2-640×330

Prema informacijama iz Stuttgarta, ograničenja izlaska vrijede za osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa i koje nisu preboljele koronu

Nevakcinasne osobe u Stuttgartu od nedjelje (16. januara) ne smiju izaći iz kuće nakon 21 sat. Vijest su u subotu navečer potvrdile gradske vlasti.

Zbog povećanog broja koronavirusa, od ove nedjelje (00.00 sati) u Stuttgartu će se primjenjivati ​​ograničenja noćnog izlaska za osobe koje nisu vakcinisane protiv korone, prenosi magazin Fenix.

– Ograničenje izlaska je na snazi od 21:00 do 5:00 sati, objavio je Grad Stuttgart u subotu navečer.

Vlasti ističu kako je sedmodnevna incidencija u Stuttgartu drugi put zaredom iznad granice od 500 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana.

Prema informacijama iz Stuttgarta, ograničenja izlaska vrijede za osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa i koje nisu preboljele koronu. Oni smiju boraviti izvan svog stana ili smještaja samo noću “ako postoji valjan razlog”. To je, primjerice, posjećivanje supružnika ili životnih partnera, medicinska njega, posao ili volontiranje, primjerice u vatrogasnoj jedinici, ili jednostavno vježbanje na otvorenom.

Također postoje ograničenja noćnog izlaska u nekoliko drugih gradova i okruga u Baden-Württembergu jer je premašena granica od 500 novozaraženih.

Prema Uredbi o koronavirusu, u tom slučaju su potrebne strože mjere u zahvaćenoj regiji za borbu protiv pandemije sve dok brojke ne budu ispod granice pet uzastopnih dana.