Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Pakistanu od vrućine za proteklih pet dana umrlo više od 1.000 ljudi

pakistan-vrućine-smrt

Više od 1.000 umrlih i bolnice pune dehidriranih pacijenata bilans su toplotnog vala koji je u proteklih pet dana pogodio južne i centralne dijelove Pakistana, javlja Anadolu Agency (AA).

Najalarmantnija situacija je bila u Karachiju, trgovačkoj prijestolnici Pakistana i administrativnom centru regije Sindh, gdje je, pak, danas počela da pada predmonsunska kiša. Iz Meteorološkog zavoda su saopćili da je temperatura u Karachiju pala sa 45 na 34 stepena Celzijusa.

Vlada pokrajine Sinhd je danas proglasila neradni dan kako bi ljudima omogućili da što manje borave na otvorenom prostoru.

Prema podacima deset bolnica u Karachiju u proteklih pet dana od direktnih posljedica toplotnih udara umrlo je najmanje 815 osoba, od kojih je 65 preminulo rano jutros.

Premijer pokrajine Sindh Syed Qaim Ali Shah je saopćio da je više od 200 osoba u drugim dijelovima regije umrlo također zbog posljedica ekstremnih vrućina.

S druge strane, lider opozicije Khursheed Shah tvrdi da je broj smrtno stradalih u Karachiju mnogo veći od zvanično potvrđenog i dodaje da je od 20. juna do sada zbog toplotnog udara u ovom gradu umrlo više od 1.200 osoba.

Više od 3.000 osoba je hospitalizirano u bolnicama u Karachiju, a u većini bolnica su popunjeni svi smještajni kapaciteti. Najveće gužve bilježi državna i najveća bolnica Jinnah u kojoj se pacijenti nalaze i na hodnicima i svim prostorima u kojem su mogli smjestiti bolničke krevete.

Šef Službe hitne pomoći u bolnici Jinnah Seemi Jamali je izjavio da svi timovi hitne medicinske pomoći rade na terenu kako bi smanjili broj pacijenata koji dolaze u bolnicu i da su od viših instanci vlasti zatražili dodatne bolničke krevete i potrebnu opremu za zbrinjavanje sve većeg broja pacijenata.

Problem sa kojim se suočavaju u Karachiju je i redukcija u napajanju električnom energijom, koja ih i do 12 sati dnevno ostavlja bez struje, a mnogi smatraju da je upravo taj problem jedan od osnovnih uzročnika tako velikog broja smrtno stradalih. Brojni dijelovi Karachija u isto vrijeme ostaju i bez vode, jer bez električne energije ne mogu raditi pumpe za vodu. Nadležne kompanije za elektro i vodosnadbijevanje tvrde da su redukcije neminovne s obzirom na to da je potrošnja enormno povećana zbog vrućina.

Gusto naseljeni Karachi je i ranije imao probleme sa ograničenim prostorom za groblja, tako da porodice umrlih od toplotnog udara imaju dodatni problem da nađu slobodno mjesto za ukop mrtvih.

„U mrtvačni imamo više od 300 tijela umrlih. Čekamo da ih preuzmu članovi porodica, ali prethodno treba naći mjesto za ukop“, kazao je glasnogovornik fondacije Edhi.

Val ekstremnih vrućina prošlog mjeseca pogodio je i Indiju gdje je od direktnih posljedica toplotnih udara umrlo više od 2.000 osoba.