Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Parizu uhapšen osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u Francuskoj

francuska hapsenje

Francuski državljanin osumnjičen da je pripadao mreži militanata koja je planirala napade u Francuskoj uhapšen je jučer, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Hapšenje je pomoglo “spriječiti zavjeru u Francuskoj koja je bila u uznapredovaloj fazi”, rekao je u četvrtak navečer Cazeneuve u obraćanju iz ministarstva putem televizije.

“Ispitana osoba, francuski državljanin, sumnjiči se da je u taj plan bio upleten na visokoj razini. On je bio u vrhu terorističke organizacije koja je planirala napasti našu zemlju”, rekao je Cazeneuve, prenosi Hina.

Nakon hapšenja koje je izvršila francuska protuteroristička služba, DGSI, u četvrtak navečer izvršen je pretres stambene zgrade u četvrti Argenteuil u sjevernom predgrađu Pariza, rekao je francuski minstar.

“U ovom trenutku nema opipljivih dokaza koji ovu zavjeru povezuju s napadima u Parizu i Bruxellesu”, rekao je Cazeneuve, koji je ranije u četvrtak bio u belgijskoj prijestolnici.

Radio France Info je izvijestila da je uhapšeni u Belgiji osuđen zbog pripadnosti džihadističkoj mreži, a francuska televizija ITele je izvijestila da je u njegovoj kući nađen eksploziv.

Belgijska policija je jučer uhapsila šest osoba u okviru istrage terorističkih napada koji su izvršeni u utorak u Bruxellesu, saopćio je ured saveznog belgijskog tužiteljstva.

U saopćenju se kaže da je šest osoba uhapšeno tokom policijskih pretraga u bruxelleskim četvrtima Schaerbeek na sjeveru grada i Jette na zapadu, te u samom središtu grada.

Odluka o podizanju optužnica protiv osumnjičenih bit će donesena danas.