Globus

crna gora

U Podgorici večeras veliki protest protiv nove vlasti

06/09/2020
Sa skupa na Cetinju

Uvod u okupljanje Crnogoraca u Podgorici, koji se protive novoj većini koju predvodi prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", bilo je okupljanje u četvrtak na Cetinju, gdje su hiljade prosvjednika s crnogorskim zastavama prošetale ulicama

Dok Crna Gora bilježi dnevne rekorde zaraze koronavirusom, u Podgorici će se u nedjelju navečer održati politički skup pobornika vlasti Mile Đukanovića, čiji se organizatori potpisuju kao “crnogorske patriotske organizacije”.

Poziv za skup, koji će se održati na centralnom podgoričkom Trgu nezavisnosti, pojavio se na društvenim mrežama prije nekoliko dana, a nakon prošlosedmičnog poraza Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima na kojima je ta stranka izgubila vlast nakon 30 godina. U pozivu se, ispod crnogorske zastave navodi “Crna Gora te zove, nemaš izgovor”.

Crnogorska policija nije odgovorila na pitanja dnevnika Vijesti ko je organizator skupa te je li okupljanje građana odobreno, dok je ranije iz DPS-a saopćeno da “patriotski skup” nije u njihovoj organizaciji, prenosi Hina.

Uvod u okupljanje Crnogoraca u Podgorici, koji se protive novoj većini koju predvodi prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, bilo je okupljanje u četvrtak na Cetinju, gdje su hiljade prosvjednika s crnogorskim zastavama prošetale ulicama.

U Crnoj Gori na snazi je zabrana okupljanja zbog epidemije koronavirusa. U toj zemlji u sedmici nakon izbora tri puta su zabilježeni dnevni rekordi po broju oboljelih.

Crnogorski Institut za javno zdravlje u posljednja 24 sata registrirao je 147 zaraženih i smrt jedne osobe od posljedica koronavirusa.

U Crnoj Gori trenutno je 1091 oboljeli, a od početka pandemije preminulo je 107 osoba. Oko 5,5 hiljada stanovnika Crne Gore, zemlje od 620.000 stanovnika, zarazilo se koronavirusom.

Crnogorske zdravstvene vlasti nisu se oglasile povodom skupova na Cetinju i u Podgorici.

Nova većina upozorava na mogućnost incidenata

Prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koja je s još dvije građanske stranke osvojila većinu mandata u crnogorskom parlamentu, tvrdi da raspolaže informacijama iz sigurnosnih izvora da na skupu u Podgorici može doći do incidenata s “tragičnim posljedicama”.

“Izazivanje nereda i nasilja nad sudionicima skupa bi uglavnom izvodile ubačene navijačke grupe iz okruženja, navode naši izvori. Stoga, smatramo da je crnogorska policija obvezna djelovati preventivno radi sprečavanja nasilja i mogućih tragičnih posljedica”, saopćila je ta koalicija.

Saopćenjem su im odgovorili organizatori skupa u Podgorici, koji su se potpisali kao “crnogorske patriotske organizacije” poručujući da će u nedjelju u Podgorici vidjeti “gospodsku, patriotsku, evropsku Crnu Goru”.

“Nikome nećemo uputiti ni prijeki pogled, nećemo ni od koga tražiti da se seli iz svoje države, nijedna ruka neće biti podignuta osim u pozdrav našoj domovini”, navodi se u saopćenju.

Nakon prošlonedjeljnih parlamentarnih izbora najveći incident dogodio se u Pljevljima, gradu na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje su se pojavile prijeteće poruke Bošnjacima koji žive u tom gradu. Opozicija i vlast međusobno su se optuživale za odgovornost, a crnogorska policija nije uspjela pronaći počinitelje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.