Globus

hrvatska

U Podravini, na farmi purana, pojavila se ptičja gripa

19/11/2020
FOTO: Ilustracija

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je potvrđena ptičja gripa na području Koprivničko-križevačke županije te da su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa

Na farmi purana u Delovima, mjestu u općini Novigradu Podravskom u Republici Hrvatskoj, pojavila se ptičja gripa, a kako se neslužbeno saznaje u četvrtak je počela eutanazija purana.

Riječ je o objektu u kojem purane uzgaja kompanija Vindon iz Slavonskog Broda, čiji je osnivač varaždinska Vindija.

Lokalni novinari su detalje pokušali doznati u Vindiji, no na telefonske pozive niko se nije javljao.

Neslužbeno se saznaje da je tokom dana na farmi eutanizirano nekoliko hiljada purana, koji su kamionima Agroproteinke iz Sesveta odvezeni na neškodljivo uništavanje u tu kompaniju, javlja Hina.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je potvrđena ptičja gripa na području Koprivničko-križevačke županije te da su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je to ministarstvo, napominjući da su u toku laboratorijske pretrage koje će utvrditi kojoj grupi patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni). Pronađeni virus pripada podtipu H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Kako je priopćeno, čim se pojavila sumnja, poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i kontakti sa zaraženom farmom. Farmu je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor i trenutno se provode radnje kako bi se utvrdile činjenice važne za određivanje daljnjih mjera na farmi i na ostalom području Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.