Globus

U ponedjeljak Kuba otvara ambasadu u Washingtonu

18/07/2015

Ministar vanjskih poslova Kube Bruno Rodrigez kazao je kako će se u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a, otvoriti ambasada njegove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo će biti jedan od prvih koraka u stabilizaciji odnosa između ove dvije zemlje. Američki predsjednik Barack Obama u saopćenju koje je dao 1. jula u Bijeloj kući, kazao je kako su donijeli određene odluke koje će pomoći u normalizaciji odnosa između SAD-a i Kube. Također je dodao da će i SAD imati svoje predstavništvo na Kubi. Još uvijek se čeka na potvrdu ministra vanjskih poslova SAD-a Johna Kerryja o otvaranju američke ambasade u Havani, glavnom gradu Kube , koje je planirano za sljedeći mjesec.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a John Kirbi na konferenciji za medije dodao je kako će se Rodrigez i Kerry sastati u zgradi ministarstva nakon ceremonije otvaranja ambasade Kube. Kerry i Rodriguez susreli su se i u Panami gdje se održao Američki samit. Ovaj sastanak bio je zatvoren za medije.

Nakon što je Obama kazao kako je od historijske važnosti bitna stabilizacija odnosa između Kube i SAD-a, vlasti ove dvije zemlje počele su sa pregovorima o obostranom otvaranju ambasada.

Prvi put nakon skoro pola stoljeća zategnutih odnosa, 11. aprila 2015. godine, susreli su se čelnici Kube i SAD-a. Nakon tri dana SAD je skinula Kubu sa liste zemalja koje podstiču terorizam. SAD i Kuba već šest mjeseci vode pregovore s ciljem obnavljanja odnosa između ove dvije zemlje čija je saradanja prestala 1961. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.