Globus

U posljednja dva dana više od 30.000 osoba raseljeno u Idlibu

10/09/2018

Više od 30.000 osoba raseljeno je unutar pobunjeničke sjeverozapadne regije u Siriji nakon bombardovanja vladinih snaga i njihovih saveznika, a koja su počela prošle sedmice, saopćile su Ujedinjene nacije u ponedjeljak.

– Od 9. septembra je 30.542-oje ljudi raseljeno iz sjeverozapada zemlje, krećući se na različita područja Idliba – rekao je glasnogovornik UN-a za koordinaciju humanitarnim pitanjima David Swanson.

Dodao je da je 47 posto raseljenih otišlo u kampove, 29 posto boravi s porodicama, 14 posto se smjestilo u neformalnim kampovima, dok je deset posto njih u iznajmljenom smještaju, prenosi Reuters.

Sirijske vladine snage, potpomognute saveznicima Rusijom i Iranom, pripremaju ofanzivu širih razmjera na Idlib, posljednje veliko uporište pobunjenika u toj zemlji.

U novim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i ruske avijacije na području Idliba i Hame ranjeno je najmanje 17 osoba.

Borbeni avioni Assadovih snaga i ruske vojske od jutros bombarduju područja Habita, Jarjanaza, Hisa i Temenije, južno od Idliba. U napadima učestvuju i helikopteri Assadovih snaga. Napadima je obuhvaćeno i područje Latamne, nedaleko od Hame. Među ranjenima je i dvoje djece u zračnom napadu na školu u Jarjanazu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.