Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžović pozvao sindikate da s Vladom HNK riješe otvorena pitanja

BiH

hadzovic

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović pozvao je predstavnike sindikata srednjeg obrazovanja koji djeluju na području tog kantona da s Pregovaračkim timom kantonalne vlade rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim Kolektivnim ugovorom.

Naime, predstavnici spomenutih sindikata danas su održali štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju od Kantarevca do zgrade Vlade HNK-a, kao izraz nezadovoljstva odnosom kantonalne vlade.

Ministar Hadžović u pisanoj izjavi, podsjeća kako su u veljači ove godine potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te kako su tada, na zajedničkoj konferenciji za novinare, predstavnici sindikata iskazali veliko zadovoljstvo korektnim dijalogom i postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja spomenutog ugovora.

Hadžović je naveo kako je potpisanim ugovorom, između ostalog, povećan obim prava radnika u obrazovanju, potom da je uspješno riješeno pitanje organizacijskih shema, radno-pravni status, te da nitko od radnika nije ostao bez posla, iako je smanjen broj učenika.

– Sve naše aktivnosti i mjere koje provodimo usmjerene su k boljem, modernijem, europskim standardima bližem procesu obrazovanja, kao i poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa i uvjeta rada svih radnika – kazao je Hadžović.

Istaknuo je kako su prvi put nakon 10 godina otvorili proces razgovora o povećanju plaća u obrazovanju i tu već učinili konkretne pomake koji su u skladu s realnim mogućnostima proračuna, priopćeno je iz Vlade HNK-a.