HNK

Hadžović: Stanje u školama nije alarmantno

hadzovic hnk (1)

Neformalni stav federalnog ministarstva zdravstva i zavoda za javno zdravstvo je da se nastava u školama i sljedećih mjesec dana nastavlja odvijati uz dosadašnje mjere

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović ocijenio je da stanje u osnovnim i srednjim školama u proteklom razdoblju školske godine u tom kantonu nije alarmantno.

– Stanje u školama nije alarmantno, čak je i zadovoljavajuće. Istina imamo povećan broj slučajeva zaraze u kantonu, ali ključna stvar je da škole nisu klasteri zaraze. Također imamo pojedinačne slučajeve zaraze djece i veći broj u izolaciji jer je mjerama predviđeno da jedno čitavo odjeljenje bude u izolaciji ako se jedan učenik zarazi – kazao je u razgovoru za Fenu ministar Hadžović.

Što se tiče samog obrazovnog procesa i problema koji su uočeni u praksi, ministar je prenio mjerodavnim federalnim institucijama prijedloge nastavnog osoblja da se šesti i sedmi sat održava u školama, a ne online i da se poveća broj minuta nastavnoga sata u školama te broj učenika.

– Neformalni stav federalnog ministarstva zdravstva i zavoda za javno zdravstvo je da se nastava u školama i sljedećih mjesec dana nastavlja odvijati uz dosadašnje mjere koje su nadležni donijeli kako bi smanjili rizik od zaraze koronavirusom, od manjeg broja učenika u razredima, kraćih satova do online nastave – kazao je ministar.

Naglasio je kako bi želio da se stvari mijenjaju i njihovi prijedlozi prihvate, ali, dodaje da struka upravlja ovom situacijom i oni kao obrazovne vlasti nemaju ingerencije mijenjati mjere koje su usvojene u cilju sigurnosti djece i zaposlenika.

Vezano za najavu sindikata da će tražiti povećanje plaća nastavnom osoblju od 10 odnosno 20 posto jer rade u otežanim okolnostima, te rade po tri smjene uključujući i online nastavu, ministar je rekao kako sastanak sa sindikatima još nije održan.

Podsjetio je da je sat skraćen na 30 minuta, nema izvannastavnih aktivnosti i u tom kontekstu je prilagođeno rješenje da svaki zaposlenik ima četrdeset satni tjedan.

– Stanje epidemije je proglašeno u cijeloj Federaciji BiH. Nisu normalni uvjeti čim nosimo maske i svi mi radimo u otežavajućim okolnostima. Može biti netko zadovoljan ili ne, ali je bitno da se nastava odvija i djeca idu u školu – ustvrdio je ministar Hadžović.